۱۵ تیر ۱۴۰۰، ۱۳:۲۲

در گفتگو با مهر مطرح شد؛

دومینوی بی‌تدبیری در صنعت برق/ صنایع بزرگ به سمت خود تأمینی بروند

دومینوی بی‌تدبیری در صنعت برق/ صنایع بزرگ به سمت خود تأمینی بروند

مدیر گروه انرژی مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به عواملی که منجر به شکل‌گیری خاموشی‌های گسترده فعلی شده است، راهکارهای کوتاه‌مدت برای حل این چالش را تشریح کرد.

روح الله احمدی در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره مشکلات صنعت برق و خاموشی‌های اخیر که موجب به ستوه آمدن مردم و فعالان اقتصادی و صنایع شده، اظهار کرد: پیشینه این مشکلات به سال‌های قبل برمی گردد؛ ما در برنامه ششم توسعه برخی تکالیف را برای توسعه نیروگاهی و تولید برق دیده بودیم اما دولت مطابق برنامه این توسعه را انجام نداده است.

وی افزود: بر اساس برنامه ششم توسعه، هر سال باید ۵ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های برق افزوده می‌شد و در انتهای سال ۱۴۰۰، ظرفیت نیروگاه‌های ما باید به ۱۰۰ هزار مگاوات می‌رسیدیم اما در حال حاضر ۸۵ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی داریم بنابراین ۱۵ هزار مگاوات عدم تحقق برنامه در بخش نیروگاهی را شاهد هستیم.

برق تجدیدپذیر به جای ۵ هزار مگاوات، کمتر از یکهزار مگاوات است

مدیر گروه انرژی مرکز پژوهش‌های مجلس یادآور شد: در بخش تجدیدپذیرها نیز طبق برنامه ششم توسعه باید ۵ درصد از کل ظرفیت تولید برق ما به انرژی‌های تجدیدپذیر یعنی معادل ۵ هزار مگاوات اختصاص می‌یافت اما در حال حاضر زیر هزار مگاوات و حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ مگاوات تولید برق از محل انرژی‌های تجدیدپذیر داریم.

این کارشناس صنعت برق با بیان اینکه ۱۹ هزار مگاوات باید به ظرفیت نیروگاه‌هایمان افزوده می‌شد که در حال حاضر این میزان برق محقق نشده است، گفت: این موضوع به عدم توسعه ظرفیت نیروگاهی برمی گردد که خود را در قالب خشکسالی و کم آبی نشان داده است.

صنایع بزرگ به سمت خود تأمینی برق بروند

احمدی در خصوص راهکارهای کوتاه مدت برای جبران عقب ماندگی در توسعه ظرفیت نیروگاهی کشور گفت: باید ظرفیت نیروگاهی را به سرعت افزایش دهیم که یکی از تکنولوژی‌هایی که می‌توانیم برای این امر به کار ببریم، افزایش نیروگاه‌های تجدیدپذیر خورشیدی و بادی است که به سرعت می‌توانند در ظرف یکی دو سال این کمبود ظرفیت را جبران کرده و تا ۵ هزار مگاوات به توان تولید برق بیافزایند.

وی خاطرنشان کرد: صنایع هم باید از طریق خودتامینی، در افزایش ظرفیت تولید مشارکت کنند؛ خود تأمینی برق توسط صنایع باید به سمتی برود که علاوه بر اینکه برق را تأمین می‌کنند، حرارت صنایع به سمت سی اچ پی‌ها برود. منظور از نیروگاه‌های سی اچ پی، تولید همزمان برق و حرارت برای صنایع است که راندمان بالای ۷۰ درصد را ایجاد می‌کند.

نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی تبدیل شوند

مدیرگروه انرژی مرکز پژوهش‌های مجلس بیان کرد: برای بلندمدت هم باید توسعه ظرفیت نیروگاه‌های برق است؛ اما با توجه به اینکه در سال‌های اخیر تراز تولید و مصرف گازمان در حال منفی شدن است که در زمستان سال گذشته به شکل قطع گاز کارخانجات برای تأمین گاز شهری خود را نشان داد، باید از نیروگاه‌های گازی به سمت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی حرکت کنیم.

وی تأکید کرد: ۱۵ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه‌های گازی داریم که می‌توانند به نیروگاه‌های سیکل ترکیبی تبدیل شوند؛ با این کار یا نیازی به تأمین سوخت جدید نیست یا اگر سوخت جدیدی نیاز باشد، چندان قابل توجه نیست؛ چون در نیروگاه‌های سیکل ترکیبی، یک سیکل بخار به این نیروگاه‌ها افزوده شده و از محل هدررفت گرما، انرژی جدید تولید می‌شود این ظرفیت، ۷.۵ هزار مگاوات برق جدید بدون افزایش مصرف سوخت ایجاد می‌کند.

احمدی افزود: با این کار راندمان نیروگاه‌های ما افزایش می‌یابد و از راندمان ۳۰ تا ۳۵ درصدی نیروگاه‌های گازی به راندمان بالای ۴۵ درصدی در نیروگاه‌های سیکل ترکیبی دست می‌یابیم. در عین حال ۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات دیگر به ظرفیت تولید برق افزوده می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه ۲۰ درصد برق دنیا از محل تجدیدپذیرها تولید می‌شود، درباره فاصله راندمان نیروگاه‌های ما با راندمان نیروگاه‌های برق کشورهای توسعه یافته گفت: متوسط راندمان نیروگاه‌های در وضعیت خوبی است اما اگر نیروگاه‌های گازی ما به سیکل ترکیبی تغییر یابند، می‌تواند در ارتقای صنعت نیروگاهی ما سهم قابل توجهی داشته باشد و مطمئناً در نُرم جهانی قرار می‌گیرد. ضمن اینکه ما از نظر دانش و تکنولوژی جهانی عقب نیستیم.

آمریکا و ژاپن هم خاموشی‌های گسترده‌ای داشتند

احمدی تصریح کرد: ما ۱۸ سال عدم خاموشی داشتیم که یک پیشرفت بزرگ برای ماست در حالی که آمریکا و ژاپن در همین ۱۸ سال خاموشی‌های گسترده‌ای داشتند و ضررهای زیادی به دلیل خاموشی‌ها تجربه کردند. این نشان دهنده قوی بودن صنعت نیروگاهی ماست و مشکل فعلی صرفاً عقب مانده از توسعه نیروگاه‌هاست.

کد خبر 5251822

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • علی IR ۱۵:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۵
      3 0
      صاحبان صنایع مستقر در شهرک های صنعتی بسیج شوند و با سرمایه گذاری مشترک نیروگاههای کوچک مقیاس یا نیروگاههای تجدید پذیر درون خود شهرک ها برای تامین نیاز صنایع خودشان احداث کنند دولت هم در زمینه معرفی پیمانکار و کمک به واردات قطعات مورد نیاز به آنان یاری رساند، اینگونه فشار از شبکه سراسری کاسته میشود
    • علی IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۵
      3 0
      خشکسالی به علت تغییرات آب و هوایی پدیده ای بلند مدت خواهد بود و موقعیت کشور ما در مکانی خشک قرار دارد بنابراین بیشتر باید تولید برق از طریق نیروگاهها خورشیدی و بادی را در دستور کار قرار دهیم، احداث نیروگاههای اتمی در جوار دریاها که مجهز به آب شیرین کن هم باشند برای تامین آب و برق مورد نیاز راه گشاست
    • علی IR ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۵
      3 0
      کاهش یارانه برق و افزایش نرخ برق و خرید تضمینی برق از سوی دولت میتواند منجر به افزایش سرمایه گذاری داخلی و خارجی برای تولید برق شود به خصوص در زمینه برق اتمی، حداقل نیازمندیم تا ده تا نیروگاه اتمی هزار مگاواتی در جوار دریاها احداث کنیم تا مشکل حل شود در مصرف سوخت نیز صرفه جویی گردد تا سوخت صادر کنیم
    • حمید AU ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۵
      1 0
      عدم سرمایه گذاری دردهه گذشته درنیروگاهای جدید گازی و استفاده جدی از پنلهای خورشیدی وهمچنین عدم افزایش بهره وری سیستم توزیع برق عوامل اصلی هستند وبقیه عوامل فقط بهانه هستند.آلمانها ۲۵ درصد تولید برق راازانرژی هی نو می گیرند ودراسترالیا کمترخانه ای پنل ندارد و ما همچنان درحال شعاردادن!
    • علی IR ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      1 0
      کارخانجات به جای تعطیلی مطلق در سیف شب کار کنند، شب ها از میزان روشنایی معابر بکاهیم و به صنایع برق برسانیم، صنایع هم فعلا در شیفت شب تا پایان تابستان کار کنند تا اینکه مشکل کمبود برق در طول روز حل شود